Organi, boje, ciklusi
Svaki organ u tijelu ima raspored za  popravak  i održavanje na dnevnoj bazi. Većina nas nismo svjesni toga, ali praktikanti kineskog i Ayurvedskog holističkog zdravlja, znaju to  stotinama godina.Ako želite razumjeti svoje zdravstvene probleme i n
chinese-zangfu-orgaanklokaučite kako se liječiti, dobro je poznavati te cikluse. Ako se osjećate tromima,osjećate omaglice, laganu bol i slično… u  određeno doba dana, znati ćete – koji organ pokušava popraviti štetu / reparirati se /,  ti “osjećaji” koje  imate rezultat su energije koja se potroši na izvršenje tih popravaka.
                 Kako funkcionira organski sat
Pluća: 03  do 05  sati; Debelo crijevo:  05 do 07 sati; Želudac: 07 do 09 sati; Slezena: 09 do 11 sati; Srce: 11 do 13  sati; Tankog crijeva: 13 -15  sati; Mokraćni mjehur: 15 do 17 sati; Bubrezi: 17 do 19 sati;  Gušterača/ pankreas / 19 -21 sat; Trostruki grijač 21 – 23 sat;  Žuč 23 – 01 sat; Jetra 01 – 03 sat…..
Toksični otpad iz pluća / Yin organ/ se otapa od 3 do 5 sati ujutro.
Ako se budite u to vrijeme obratite pažnju da pomognete plućima lakše očistiti otpad. Poradite i na emocijama koje blokiraju energije pluća: tuga, melankolija, depresija. Sve to može biti uzrokom kašlju poslije buđenja. Pluća pokušavaju da se izbaciti nakupljeni  otpad. Jutarnji kašalj – mijenjate prehranu, koristite prehrambene dodatke da prije riješite problem.  Element pluća je Metal. Vezana su za debelo crijevo / Yang organ / . Ukus pluća je ljuto. Godišnje doba je jesen. Doba dana je večer. Strana svijeta – zapad. Klima -suša. Na tijelu pokazuju stanje kože. Čulni organ je nos. Funkcija čula – miris. Zvuk – plač. Loše osobine ili one koje se uvijek ispoljavaju u istim elementima: previše ambiciozni ljudi; okrutni, bezobzirni, ozbiljni neprijatelji, ne praštaju, mogu da unište protivnika / ali fer metodama- za razliku od onih znaka vatre ili drva. Kažu za njih da se služe metodama tračeva ili da učine sve da nekoga otpuste/ Za metal se kaže da on uvijek napada direktno svojeg protivnika. Nema skrivanja!
Tiens preporuka: Ikan, Kordiceps, Antilipidni čaj, Hitozan…
Metala boja je bijelo. Rastvara stagnacije i diže. Vruća hrana: ljuta paprika, papar, kapari, morski oraščić, anis,  tabasko, đumbir, meso jelena / ovo mi se ne dopada!/viski, votka, pljesnivi sir, cigarete…. Toplo: zob, mladi luk, puretina, bosiljak, kim, korijandar, mažuran, ružmarin…. Neutralno- ulje. Osvježavajuće: riža, keleraba, bijela repa, rotkvice, blitva, zelje, menta.
Debelo crijevo ili kolon: 5 do 7 sati je vrijeme maksimalne prijemljivosti ovog organa
Tiens preporuka: Digest, FOS, Antilipidni čaj, Zubna  pasta, Spirulina, Ca dječiji…
Zdrava crijeva trebaju vodu da rade svoj posao kako treba, a to je ispiranje otpadnih tvari 24/7. Jutro je najvažcoloncleansingfoodsnije da pijete puno vode zbog ovog procesa, a najgore vrijeme da pijete kofein. Kofein je dphoto-3iuretik i uzima vodu puno i  od  debelog crijeva i onu za vaše bubrege i mjehur ,  da bi radili evakuaciju. Vaše tijelo treba vodu ujutro radi  popravka i održavanja debelog crijeva. Čuva vas od  zatvora, pretilosti, i oblikuje vas i odgađa starenje.Kada “navodnjavamo”  sustav svako jutro  čistom vodom  zdravlje se poboljšava. Ako pričekate dok obavite  stolicu prije nego doručkujete,  također je zdravije za  debelo crijevo.
Funkcija apsorpcije debelog crijeva je apsorpcija vode i elektrolita, a može i prilagođavati koncentraciju elektrolita. Crijevne bakterije mogu izazvati pojavu kisele sredine u crijevima, zbog  svog rasta,  u isto vrijeme kontroliraju rast štetnih bakterija, čuvajući dobro zdravlje crijeva. Ako je brzina pokreta crijeva previše spora dolazi do pretjerane apsorpcije fekalne vode -što izaziva zatvor. Kod nekih bolesti / poremećaja krvi u crijevima/ efekt intraaluminalne apsorpcije plina izaziva nadutost.
Želudac
Između 7 i 9 sati, najprijemljiviji je  i ne treba veliki obrok  za oporavak. Iako je debelo crijevo  treba tekućinu za popravak odmah ujutro, želudac treba vrlo malo. Počnite s tekućinama (čista voda- OZONIRANA ili svjež sok povrća) ili svježe voće koje je lako probavljivo. Međutim, ako možete, pijte samo tekućinu u jutro za optimalno zdravlje.  Želudac je Yang organ sa Slezenom, koja je Yin.  Želudac ima svije vrste žlijezda sa lučenjem, pri čemu je jedna želučana koja u glavnom izlučuje probavni sok. Druga je kardijalna, koja u glavnom izlučuje sluz da zaštiti sluznicu kardije. Vrijeme obrade hrane u želucu je različito. Hrana bogata ugljikohidratima je kraće no proteinske hrane, a vrijeme obrade masti i ulja je najduže. Hrana se vari želučanim sokovima i pokretima želuca. Želučana žlijezda odraslog čovjeka može izlučiti  1,5 – 2,5 l želučnog soka.
Slezena: od 9 do 11 sati.
Srce:
između 11:00-13:00 sati . Vaše tijelo uklanja otpada iz srca i  ponekad primijetite ubrzani rad srca, dvostruke otkucaje  i / ili preskakanje otkucaja. Sedamdeset posto srčanih udara dogodi se  u ovom razdoblju. Izvor moći života je srce, i krv koja hrani tijelo protičući  pod njegovim poticajem.  Srce , krvotok Yin organ. U paru je sa tankim crijevom i trostrukim grijačom – Yang organom. Pripada elementu vatre. Ukus -gorko. Godiešnje doba je ljeto, a doba dana je podne. Strana svijeta je  jug. Klima-vrućina. Na tijelu ga čitamo na licu. Čulni organ- jezik / vrh jezika srce/. Funkcija čula -govor. Miris -zagorjelo. Zvuk -smijeh. Emocije- sreća, pozitivno uzbuđenje. Loše osobine: vide previše dobroga i uvijek idu za idealima. Svijet gledaju ružičastim naočalama. Često mijenjaju partnere. Osvetoljubivi su, često odustaju pred samim uspjehom i okrenu se novom projektu.
Tiens preporuka: Svi Kardi, Ca prah, Holikan, Fizzy, Cink….
Dobre osobine: rade sa srcem! osjećajne osobe i pune razumijevanja. Energične i pozitivne i vrijedne osobe. Vole poklanjati i pomagati i u materijalnom smislu.
Vatra – boja je crveno, odvodi ka d olje.  Vruće namirnice- kozje meso, sve vrste mesa sa roštilja, Toplo- kurkuma, crno vino, timijan, bosiljak , origano… Neutralno – planinska salata. Osvježavajuće: raž, grejp, kadulja… Hladno – zeleni čaj, maslačak, crni čaj….
Tanko crijevo
Jeste  primijetili da  između 13 i 15 sati skloniji smo  imati smetnje, bol i nadutost? Ako se to dogodi, dvije stvari mogu biti u krivu: 1. Vaša dijeta nije ono što bi trebala biti i vaša hrana ne probavlja; 2. Vaša dijeta uzrokuje probleme koji su sada uzrok vas stres. Pravilan dijeta pomoći će voditi brigu o tim problemima.  Peristaltika tankog crijeva je jedinstven način kretanja, što je alternativno kretanje ritmičkih kontrakcija i opuštanja pri čemu je glavni kružni mišić. Funkcija: potiče kašu i digestivni sok da se potpuno izmiješaju zbog kemijskog vrenja, približava kašu zidu crijeva da potakne adsorpciju, steže zid crijeva da bi potakla protok krvi i limfe.
Bubrezi i mokraćni mjehur: 3 do 7 sati,  možda ćete primijetiti da ste umorni i želite riskirati. Kada su bubrezi zdravi i rade ispr9169d5d3e81ec989d74afc704fdc82bcavno, vi ćete se osjećati energičnim u to vrijeme, a ne umorni.
bubreziBubrezi pripadaju elementu vode. Bubreg i mozak, Yin organi u paru su sa mokraćnim mjehurom i materica, testisi. Ukus-slano. Godišnje doba- zima. Ukus-slano. Godišnje doba -zima. Doba dana – noć. Strana svijeta – sjever. Klima- hladnoća. Na tijelu – kosti, mozak, urogenitalni trakt. Čulni organ – uši. Funkcije čula- sluh. Miris – pokvareno, raspadnuto. Zvuk -jecanje. Emocije -strahovi. Loše osobine: preplašeni, ambiciozni, ne vjeruju u sebe, pasivni, uglavnom nemaju svoje mišljenje jer boje da ga pokažu kada ima nekoga ko je autoritet, pričaju bez prestanka.
Dobre osobine- uporni i temeljni, snažni, imaju jaku volju, veoma mudri, distancirani kada je to potrebno, emotivni su i prijatno društvo i nikada ne odustaju kada su pred ciljem. Boja je crna / plava/, rastvara i rasteže i odvodi ka dolje. Vruća hrana-dimljena pa… Osvježavajuće: bijela i crna soja, pastrva, sve vrste dimljene ribe. Toplo: jegulja, girica, jastog, bakalar, škampi, srdele, svinjetina… Neutralno – oslić, štuka, azuki grah, grašak, grah, crvena i crna soja, lignje, sipa… Hladne namirnice: nori alge, spirulina, kombu, agar agar, soja sos, mungo grah…mineralna voda…
Pankreas:  imate li  intenzivnu potrebu za slatkim ili prerađenim ugljikohidratima koji pretvaraju u šećer odmah u sustavu? Bubrezi reguliraju gušteraču, a ako  ne konzumiramo slatkiše u tom periodu, možda ćete primijetiti boli u križima, što je simptom bubrega. Bubrezi, mjehur i gušterača su svi dijelovi iste cjeline. Ako trebate odspavati u ranim večernjim satima to je samo  pankreas, kao režiju bubrega, radeći  tako da se mogu učiniti popravke.
0298dfedabb6fd40b8a18646f2f32ef7348619ef95b9a533e21afc7c04cde86fantiupalne
Želim vam SVA Dobra!